Iklan berbayar

Sunday, June 26, 2011

Gambar yang mengubah duniaBaru-baru nie aku ada menghadiri satu ceramah fotografi yang dianjurkan oleh Sarawakian's Photographer, walaupun ceramah nie lebih ke akademik, tapi ia memberi aku banyak kesedaran tentang dunia fotografi dan tanggungjawab seorang jurugambar. Antara yang aku pelajari dari ceramah nie. "Seorang jurugambar akan menjadi hebat jika mempunyai kamera dan mengaku sebagai jurufoto, tapi seorang jurugambar itu akan menjadi LEBIH HEBAT jika disertakan dengan tanggungjawab" contohnya tanggungjawab kepada agama, bangsa, negara, masyarakat dan dunia.

Walaupun aku nie suka photo street dan ambik gambar wedding, aku juga baru tahu yang rupa-rupanya seorang jurugambar nie berada di tengah-tengah sejarah dan menjadi saksi kepada sejarah itu sendiri. Fuh!! dashyat juga jurufoto nie, macam contohnya time akad nikah pasangan pengantin aku jadi saksi sekalilah maksudnya dan saat, perasaan, emosi ketika itu aku muatkan dalam sesebuah gambar. Jurufoto tu xsemestinya menggunakan kamera mahal, yang pakai kamera telefon pun dapat juga jadi saksi kepada sejarah itu sendiri.

Apabila aku melihat gambar yang disiarkan pada ceramah itu betul-betul membuatkan hati aku tersentuh. Jadi aku buat sedikit pencarian pasal gambar yang telah mengubah dunia untuk dikongsikan dalam blog aku nie.

1. The First Photograph oleh Joseph Nicephore Niepce, 1826
Dikenali sebagai Gambar Pertama Dunia tetapi sebenarnya ini adalah gambar terawal yang masih bertahan sehingga hari ini, (1826). Ia memerlukan pendedahan (exposure) selama lapan jam, yang
mengakibatkan cahaya matahari pada kedua-dua belah bangunan.

Ia menggambarkan sebuah pandangan dilaman rumah Niépce di Gras, Perancis, ia diambil dari tingkap bilik kerja beliau. Di sebelah kiri imej adalah sebuah rumah merpati (sebuah loteng di bahagian atas rumah keluarga Niépce), di sebelah kanan ia adalah sebatang pokok buah pear dengan pemandangan langit dicelah-celah dahan. Di tengah-tengah imej adalah bumbung condong kandang itu dan bangunan tinggi di belakang ia adalah sebuah rumah roti yang bercerobong. Di sebelah kanan imej adalah satu lagi anjung sayap rumah.

2. Burning Monk oleh Malcolm Browne,1963
Gambar ini menunjukkan protes kepada reformasi Diem di Vietnam, seorang sami buddha Mahayana,Thich Quang Duc  telah melakukan pengorbanan dengan membakar dirinya. Duc membakar dirinya hidup-hidup di pinggir Saigon, dimana satu daerah yang berlakunya kekasaran melampau oleh kerajaan Vietnam Selatan terhadap sami buddha. Duc telah dibakar semula selepas dia membakar dirinya sendiri; hatinya pula kekal sebagai satu, dan kerana ini dia dianggap sebagai Bodhisattva oleh sami-sami Buddha dan pengikut yang lain. Perbuatan mengorbankan diri yang dilakukan oleh sami-sami ini telah meningkatkan tekanan ke atas pentadbiran Diem untuk melaksanakan undang-undang reformasi mereka di Selatan Vietnam. Semakin ramai sami mengikut jejak langkah Duc dan kemudian pada November 1963, Diem dibunuh ketika rampasan kuasa oleh tentera.

3. Napalm Girl oleh Nick Ut Associated Press
Kim Phúc adalah seorang penduduk di perkampungan Trang Bang, Vietnam Selatan. Pada 8 Jun, 1972, pesawat Vietnam Selatan, dengan kerjasama tentera Amerika, telah menjatuhkan bom napalm di Trang Bang, di mana serang balas dan tempat yang diduduki oleh tentera Vietnam Utara. Beliau menyertai sekumpulan orang awam dan askar Vietnam Selatan melarikan diri dari Cao Dai Temple, yang terletak di sepanjang jalan kampung ke kedudukan selamat Selatan Vietnam. Seorang juruterbang Vietnam Selatan menyangka kumpulan itu sebagai satu ancaman dan serangan disasarkan ke atas kumpulan itu dan bersama-sama dengan penduduk kampung lain, dua orang sepupu Kim Phúc telah dibunuh.

Associated Press photographer telah menganugerahkan Hadiah Pulitzer kepada Nick Ut untuk gambar itu. Ia juga merupakan World Press Photo of the Year 1972. Imej budak perempuan berjalan di tengah-tengah dan telanjang berlatar belakang suasana kelam kabut menjadi salah satu imej yang paling diingat ketika Perang Vietnam. Dalam temu bual bersamanya selepas beberapa tahun kemudian, dia teringatkan jeritan "Nong Min, Nong Min" ("terlalu panas, terlalu panas") dalam gambar itu.
Akibatnya penggunaan bom napalm telah diharamkan penggunaannya selepas gambar ini dipaparkan pada Galeri Geneva.

4. Starving Cild Vulture oleh Kevin Carte, 1994
Ini adalah salah satu gambar yang telah menyedarkan dunia tentang kesan-kesan kemiskinan di Afrika. Gambar ini menunjukkan seorang kanak-kanak Sudan yang hendap oleh burung Hering. Adalah jelas sekali bahawa kanak-kanak itu dalam keadaan kebuluran, dan burung hering itu hanya menunggu saat si anak kecil itu mati dijadikan makanan.

Tiada siapa yang tahu apa yang berlaku kepada kanak-kanak yang merangkak ke kem makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Kevin Carter jurugambar foto ini memenangi Hadiah Pulitzer untuk gambar ini mengejutkan, tetapi dia akhirnya membunuh diri tiga bulan selepas beliau mengambil gambar ini.

5. First Man in space
Yuri Gagarin Alekseyevich ( 9 Mac 1934 - 27 Mac 1968) adalah seorang juruterbang dan angkasawan Soviet. Beliau merupakan manusia pertama telah membuat perjalanan ke angkasa lepas menggunakan kapal angkasa Vostok  melalui orbit bumi pada 12 April 1961. Gagarin menjadi selebriti terkenla, dan telah dianugerahkan banyak pingat dan kepujian, termasuk Hero Kesatuan Soviet, darjat tertinggi negara. Vostok 1 adalah sebagai penanda penerbangan angkasa lepas dan beliau cuma berkhidmat sebagai krew sokongan kepada misi Soyuz 1 (yang berakhir dengan kemalangan maut). Gagarin kemudiannya menjadi pengarah latihan Timbalan Pusat Latihan Angkasawan di luar Moscow, yang kemudiannya dinamakan sempena nama beliau. Gagarin meninggal apabila jet yang dipandu beliau terhempas ketika latihan penerbangan jet MiG 15 pada tahun 1968.

6. Man Walks On Moon oleh NASA, 1969
Banyak kontroversi terhadap gambar ini susulan dari gambar Yuri Gagarin yang berlepas ke angkasa lepas. Walaupun begitu, gambar ini merupakan salah satu gambar paling terkenal pada abad ke-20, angkasawan Apollo 11, Buzz Aldrin berjalan di atas permukaan bulan berdekatan dengan kaki lunar modul Eagle. Komander Apollo 11, Neil Armstrong telah mengambil gambar ini dengan kamera di permukaan lunar, 70mm. Armstrong dan Aldrin menerokai bulan selama dua setengah jam.

7. First Flight oleh John T. Daniels, 1903
17 Disember 1903 adalah hari bersejarah dimana dunia telah melebarkan sayapnya, bermula selama 12 saat dan diakhiri hampir selama satu minit ,dan ini telah menjadi penemuan terbesar. Orville dan Wilbur Wright, dua mekanik basikal dari Ohio, adalah perintis dunia penerbangan yang telah membawa kita kepada dunia yang dihubungkan tanpa sempadan.

8. Starving Boy and Missionary oleh Mike Wells, 1980
Gambar ini telah diterbitkan oleh syarikat penerbitan beliau dan dipilih untuk dimasukkan kedalam pertandingan gambar akan tetapi beliau berasa amat marah terhadap syarikat penerbitannya kerana masih ada insan yang berjuang untuk kehidupan mereka di luar sana. Dia berasa amat malu untuk ditabalkan sebagai pemenang penyertaan ini bukan atas kehendak beliau, ini kerana gambar dipilih memenangi hadiah adalah menunjukkan seseorang yang dalam kelaparan dan kebuluran.

9. "Einstein with his Tongue Out" oleh Arthur Sasse, 1951
Gambar ini telah mengubah pandangan sejarah dunia terhadap Einstein. Di kenali sebagai antara manusia terhebat yang memiliki kebijaksanaan, oleh sebab gambar ini nama Einstein bukan sahaja terkenal sebagai genius tetapi "wacky genius". Gambarnya yang menjelir lidah adalah ketika beliau terhalang oleh perjumpaan media di kampus Princeton dan gambar ini menunjukkan yang beliau berharap dapat merai hari lahirnya yang ke 72 secara bebas tanpa apa-apa yang menggangu. Ketika hendak senyum ke kamera, beliau telah menjelir lidah kepada Athur Sasse(jurugambar).

10. Omayra Sánchez

Omayra Sánchez adalah budak 13 tahun yang menjadi mangsa kepada letusan gunung berapi Nevado del Ruiz, 1985 yang meletus di 13 November, 1985, di Armero, Colombia dan menyebabkanpengaliran  lahars besar-besaran yang mengorbankan hampir 25,000. Terperangkap selama tiga hari di dalam air, konkrit, dan puing lain sebelum dia meninggal dunia, Omayra menarik perhatian media dimana pekerja sukarela memberitahu budak ini tidak dapat diselamatkan. Video komunikasi antara dia dengan pekerja sukarela, tersenyum dan membuat gerak isyarat ke arah kamera video untuk diedarkan di seluruh media. "Keberanian dan maruah" beliau telah menyentuh hati Frank Fournier dan banyak pekerja sukarelawan lain untuk berkumpul di sekelilingnya untuk berdoa bersama-samanya. Selepas 60 jam berjuang, beliau akhirnya meninggal dunia. Kematian beliau menunjukkan kegagalan kerajaan untuk bertindak segera terhadap ancaman gunung berapi. Sánchez menjadi terkenal dengan gambar yang diambil oleh Frank Fournier pada saat sebelum kematiannya. Apabila diterbitkan di seluruh dunia, imej ini telah menjadi kontroversi terhadap tindakan kerajaan Colombia yang gagal untuk mencegah tragedi Armero walaupun amaran awal yang telah disediakan.

Ini sajalah serba sedikit gambar yang boleh mengubah dunia yang aku dapat kongsikan dan ada beratus-ratus lagi gambar yang memberi impak kepada kita dan seterusnya kepada dunia. Aku rasa setakat nie je perkongsian aku untuk blog kali nie. PEACE NO WAR

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan berbayar